Mijn favorieten

Binnenkort ontvang je de nieuwste WOZ-beschikking.

Binnenkort ontvang je de nieuwste WOZ-beschikking.

Net als afgelopen jaren zal de waarde fors hoger uitvallen dan het jaar ervoor. De verder gestegen huizenprijzen tillen de gemiddelde WOZ-waarde naar nieuwe records. Het gevolg voor jou als huiseigenaar is stijgende woonbelasting. Heeft de gemeente de waarde van jouw woning niet goed ingeschat? Je kunt hier  bezwaar tegen maken. Wanneer heeft een WOZ-bezwaar kans van slagen?

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Volgens deze wet bepaalt de gemeente jaarlijks wat jouw woning waard was op 1 januari van het voorgaande jaar. De hoogte van je woningwaarde heeft invloed op de volgende woonbelastingen:


De WOZ-waarde is ook de grondslag voor schenk- of erfbelasting bij het schenken of erven van een woning. Voor eigenaren van één of meer verhuurwoningen geldt dat een hogere WOZ-waarde kan resulteren in meer vermogensbelasting in box-3.

Wanneer maak je kans met een WOZ-bezwaar?

De gemeente schat de waarde van jouw woning onder andere in aan de hand van vergelijkbare woningen in je buurt. Een gemeentelijke taxateur gaat niet alle huizen langs, er wordt een computermodel gebruikt voor de waardebepaling. Net als alle standaard modellen is ook deze niet feilloos. Zeker in de onderstaande gevallen kan een WOZ-bezwaar slagen:

  • Bij achterstallig onderhoud
  • Stankoverlast (als er vlak naast jouw woning een patatzaak zit)
  • Jij wel of geen uitbouw of dakkapel hebt
  • Geluidsoverlast
  • Asbest
  • Bodemverontreiniging
  • Uitzicht dat belemmerd wordt, denk aan windmolens of de bouw van een nieuw appartementencomplex


Onderzoek hoe de WOZ-waarde is vastgesteld

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring