Uw makelaar
voor Midden-Limburg

Huizenmarkt goed voor andere branches


Nu.nl zakelijk

De huizenmarkt trekt aan. Het aantal verkochte woningen lag volgens cijfers van het Kadaster vorige maand ruim 40 procent hoger dan een jaar geleden. Dat is ook goed nieuws voor veel andere branches, die met hun activiteiten afhankelijk zijn van verhuizingen.

De woonbranche kende in 2013 een omzetverlies van 2,8 procent. Toch zijn ondernemers positief gestemd, want in de laatste drie maanden van het jaar schoten hun verkopen opeens omhoog. Vooral de keukensector en parketzaken maken een groei door die ze al vijf jaar niet hebben meegemaakt.

"Elke verhuizing brengt een grote of kleine verbouwing met zich mee, dus we zijn echt weer in beweging", zegt woordvoerder Paul te Grotenhuis van INretail, dat 16.000 winkels in -onder meer- de woonbranche vertegenwoordigt.

De stijging is niet enkel aan de huizenverkopen toe te schrijven.''De lage btw op arbeid zorgt ervoor dat mensen ook in hun bestaande huis makkelijker een keuken of badkamer vernieuwen. Ze sparen 16 procent arbeidsloon uit, dat is flink. Ook de 100.000 euro die ouders belastingvrij aan hun kinderen kunnen schenken, is van invloed. Maar los daarvan heeft de passieve huizenmarkt er de afgelopen jaren voor gezorgd dat het stil was in de woonsector. Nu gebeurt er weer iets."

Eindelijk stabiliteit

Ook de verhuizers zijn blij. "Sinds de tweede helft van 2013 merken we dat onze omzetten niet meer verder wegzakken", zegt directeur Peter Overvliet van de Organisatie voor Erkende Verhuizers. "Dat is al positief nieuws, want de jaren daarvoor verloren we tientallen procenten. In vergelijking met het begin van de crisis, hebben we nu 40 procent minder verhuizingen. Gelukkig zijn de meeste bedrijven wel overeind gebleven, al is het aantal medewerkers gedaald. Dan praat ik trouwens alleen over erkende verhuizers. Ik vermoed dat daarbuiten meer bedrijven zijn omgevallen."

Volgens Overvliet heeft de crisis ervoor gezorgd dat verhuizers extra diensten zijn gaan aanbieden. "Het schoonmaken van het verkochte huis bijvoorbeeld, of helpen inrichten van de nieuwe woning. Dat zal blijvend zijn, want uit klanttevredenheidsonderzoeken blijkt dat consumenten dit erg waarderen."

Causaal verband

Voor sommige sectoren is de opleving van de huizenmarkt nog te recent. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bouwmarkten, zegt secretaris Wouter Weide van de Vereniging Winkelketens in de Doe-Het-Zelfbranche (VWDHZ).

"Er is zeker een causaal verband met onze omzetten, maar wij zitten met een vertragend effect. Mensen gaan pas naar de bouwmarkt als de overdracht daadwerkelijk heeft plaatsgevonden, dat is vaak nog niet het geval. Ik verwacht deze ontwikkeling in onze volgende cijfers misschien al wel terug te zien. In de nabije toekomst kan het alleen nog maar beter worden. De verkoop van één huis brengt op termijn zes of zeven verhuizingen met zich mee. We zijn blij dat die keten nu weer op gang komt."

Tuin komt achteraan

De hoveniers moeten nog een beetje langer wachten. Maar directeur Egbert Roozen van de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners verwacht dat ook zijn sector snel de vruchten plukt van de stijgende huizenverkoop. "Mensen willen het eerst binnen op orde hebben, voordat ze naar hun tuin kijken. Het duurt dus wat langer voordat wij ervan profiteren."

De afgelopen jaren moesten hoveniers zich voornamelijk beperken tot onderhoud aan tuinen. "Het is niet zo dat consumenten een nieuwe tuin lieten aanleggen, omdat ze eventuele verhuisplannen uitstelden. In tijden van crisis heeft een tuin geen topprioriteit. Maar er zijn wel genoeg wensen, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame tuinen. Hopelijk breekt nu de tijd aan dat we die mogen vervullen."

Uitgelicht

Roggel

Helmusplein 12 Roggel

€ 294.500,- k.k.

252 m2

ca 560 m3

Bekijken

Neer

Baand 15

€ 195.000,- k.k.

109 m2

ca 379 m3

Bekijken

Heythuysen

Burgemeester Geurtslaan 13 Heythuysen

€ 349.500,- k.k.

295 m2

ca 526 m3

Bekijken

Roggel

Kleine Laak 26

€ 630.000,- k.k.

32.034 m2

ca 1.438 m3

Bekijken
  • Funda
  • Huislijn
  • Woonplein Limburg
  • Vastgoedpro